Bloemen plukken in het wild, een goed idee?

Bos bloemen uit de berm met oa fluitenkruid, Boterbloem, Koolzaad en Ossentong

Mensen die mij volgen op Instagram weten dat ik in april  de Plukbloemenchallenge ben gestart: tot en met oktober koop ik geen bloemen in de winkel maar staan er alleen geplukte bloemen in mijn vaas. Super leuk om hierin mee te gaan met de seizoenen en nog hartstikke duurzaam ook! De bermen staan vol in bloei. Ik mag daar graag een bosje plukken, maar mag dat eigenlijk wel, bloemen plukken in het wild?  Ik hanteer hierbij de 5 uitgangspunten van Staatsbosbeheer  en de KNNV voor wildplukken.

  1. Houd je aan de regels

Pluk alleen op plekken waar je mag komen en houd je aan de regels. In beschermde natuurgebieden mag je niet plukken, maar ook niet van de mooie akkerrand bij de boer, dit is tenslotte eigen terrein en de boer heeft deze vaak zelf ingezaaid met een bloemenmengsel om op een natuurlijke manier de oogst te beschermen)  Ga niet van paden af als dit nadrukkelijk op de borden staat.

de Nederlandse heidegebieden zijn beschermd gebied. Hier mag je dus niet plukken.

2. Weet wat je plukt.

Belangrijk is dat je geen beschermde plantensoorten plukt. Ken je een soort niet, check hem dan met de obsidentify-app.  Deze app is super handig, je maakt een foto en de app laat zien wat het is en geeft ook nog een beschrijving.  En wat leuk is: je draagt zelf bij aan de kennis van de natuur. Als je jou waarneming opslaat kan deze gebruikt worden voor verder soorten-onderzoek.

De obsidentify app helpt je planten te herkennen en draagt bij aan onderzoek.

3. Verstoor de omgeving niet

Het lijkt zo logisch, maar zie je nét helemaal achteraan die prachtige bloem of tak staan, vraag je dan af of je die wel moet plukken, het is wel heel zuur om van alles te vertrappen (ook het bodemleven) om die felbegeerde bloem te bemachtigen.  Graaf geen planten uit en zorg dat de plek er nog net zo uitziet als voor je bezoek.  Pluk dus gewoon waar je bij kan, dan zit je goed.

je gaat toch niet door zo’n mooie berm ‘banjeren’

4. Let op dat de soort aanwezig blijft

Pluk alleen wat je nodig hebt en  pluk vooral maar een klein deel van wat er staat. Zorg dat er voldoende overblijft. De natuur houdt zichzelf in stand, jij wil toch niet degene zijn die er voor zorgt dat de plant op die plek verdwijnt. Zie je die ene koekoeksbloem aan de kant van de weg ….lekker laten staan maar fiets je langs een wolk van Fluitenkruid, knip gerust een paar stelen, er is genoeg.

berm met Fluitenkruid en een enkele Dagkoekoeksbloem langs de weg

5. Je bent niet alleen

Misschien wel de belangrijkste regel wat mij betreft: de natuur is in principe voor de natuur. Bloemen leveren nectar aan insecten en zaden aan vogels. De wilde bijen en de vlinders hebben het zwaar, belangrijk dat we er voor zorgen dat er voldoende nectar- en waardplanten voor ze overblijven. Dus verstoor de biologische balans niet door teveel bloemen te plukken. En wil je dat meer mensen dat gezellige vaasje op tafel hebben staan, pluk dan geen emmers vol, maar gericht voor die ene vaas die je voor ogen hebt.

Kortom: wil je plukken? Gebruik je gezonde verstand en geniet! 

Hommel op een distel

Wil je graag inspiratie voor plukgeluk? Volg mij dan op Instagram: t.u.i.n.f.l.u.i.t.e.n  ik deel daar regelmatig bossen plukbloemen van mezelf én van anderen. En nóg leuker als je meedoet natuurlijk, ook als je niet op Instagram zit, je doet het tenslotte voor jezelf: onbespoten en duurzame bloemen op tafel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *