Eten uit de achtertuin

Goudsbloemen, rabarber en framboos

In de wensenlijst van mensen waar ik een tuin voor ontwerp staat steeds vaker: ruimte voor een moestuintje of eetbare planten. Ik probeer dan in zo’n tuin een mini voedselbosje in te passen. Vooropgesteld dat een echt Voedselbos uit meerdere lagen bestaat (7 tot 9) en veel meer ruimte nodig heeft, Is het best mogelijk om een border als mini-voedselbosje in te richten.

Zo’n voedselbosje telt vier lagen:

Boomlaag

In zo’n border zet ik altijd een fruitboom naar keuze, appel, peer, pruim….eigenlijk is alles goed. Mocht er niet voldoende ruimte zijn voor een hoogstamboom, dan kun je ook kiezen voor een halfstam of voor een leiboom als er een schutting naast de border is. Omdat er in principe in zo’n border maar plek is voor 1 boom kies ik een zelf bestuivende soort.

Een forse appelboom, leuk als je ruimte hebt, maar er zijn ook minder grote opties

Struiklaag

Er zijn veel verschillende fruitsoorten die het goed doen in de Nederlandse tuin.  Diverse soorten aalbes, zwarte bes, kruisbes, noem maar op. Als er wat meer ruimte is probeer ik ook een hogere heester als een vlier, krentenboom of een hazelnoot in te passen. Frambozen- en braamstruiken ben ik iets voorzichtiger mee, deze kunnen zich in een paar jaar door de hele border uitbreiden. Een framboos pas ik toe als ik hem bijvoorbeeld als schutting/muurbedekker achter een terras kan plaatsen.  Een laagstam fruitboompje is ook super leuk (voor als je niet kunt kiezen welke grote boom je wilt ;))

Aalbessen passen perfect in een eetbare tuin

Kruidlaag

Veel planten en bloemen zijn eetbaar. We kennen natuurlijk de keukenkruiden zoals diverse soorten bieslook, lavas, oregano en tijm. Maar eetbare planten zijn ook bijvoorbeeld rabarber, daslook of fruit dragende planten zoals de (bos)aardbei. En voor extra kleur vergeet ik nooit een aantal eetbare bloemen toe te passen zoals viooltjes, Oost-Indische kers (zaait zich lekker uit), korenbloem en goudsbloem. Heb je veel ruimte? denk dan eens aan een Artisjok!

Korenbloem (tussen de kamille) staat echt heel leuk op een salade

Klimmers

Ten slotte zijn er diverse klimplanten die vruchtdragend zijn. We kennen natuurlijk de druif, maar ook de kiwi en de kiwibes zijn heerlijke klimmers. Je kunt ze over een pergola laten groeien als daar plek voor is, maar ook in de boom of tegen een schutting.

Druif, te leiden over een pergola, of tegen een schutting

Tot slot nog een paar tips:

> In een voedselbosje zet ik alleen meerjarige planten en planten die zichzelf uitzaaien. Uiteraard kun je er ieder jaar ook andere eetbare moestuinplanten in zetten zoals bonen, sla en koolsoorten, maar zelf vind ik het mooi als de border zichzelf in stand houdt. En misschien heb je nog plek voor een extra moestuintje? We kennen allemaal wel de vierkante meterbak, je kunt op een heel klein plekje al super leuk een moestuintje creëren.

>Niet iedere tuin heeft ruimte voor zo’n voedselbosje, al bovenstaande lagen zijn gewoon toepasbaar in elke border. Kruiden en eetbare bloemen kun je als plant in de border zetten en kies als boom of struik een fruitdragende soort.

Kruiden in de vaste planten border

Er zijn echt heel veel planten en bloemen die eetbaar zijn, daar kan ik nog wel een keer een blog over schrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *