Bollentijd

Misschien ben je er nog niet zo mee bezig, maar het is erg leuk om vanaf februari / maart al kleur te hebben in de tuin. Oktober en november zijn de maanden dat je voorjaarsbollen kunt planten. Dus nú investeren, is garantie voor plezier in het voorjaar! 
Ik help je graag op weg met een 5 stappen-bollenplan. 

Stap 1 keuze maken. 
Er zijn zoveel soorten bloembollen, dat ik daar een apart blog over zou kunnen schrijven. Start je met de bekende krokussen, narcissen, blauwe druifjes en tulpen, dan heb je al behoorlijk veel keuze. Laat je inspireren in de tuincentra of op internet. Ga je voor meerdere soorten, adviseer ik je te letten op: 

-Bloeitijd: zorg dat de bollen elkaar opvolgen in bloei. Meestal is er overlap in bloei, het is mogelijk om met bloembollen kleur te hebben van januari tot en met mei. 

-Kleur: zeker als bollen tegelijk bloeien is het handig dat ze een beetje met elkaar matchen. Ga je voor ton sur ton, of juist lekker knallen met veel verschillende kleuren? De keuze is aan jou. 

-Hoogte. Het is mooi als de bollen variëren in hoogte, dat geeft een natuurlijker effect. 

-Verwilderingsbollen of niet? Bedenk ook of je het ziet zitten om elk jaar de bollen uit te graven. Zit je daar niet op te wachten kies dan voor verwilderingsbollen. Dit zijn bollen die ieder jaar terug komen. Vooral bij tulpen is dit vaak niet het geval, hoewel er ook verwilderingstulpen zijn.

Narcisjes met blauwe bosanemonen in de Keukenhof

Stap 2 verdelen over de border
Hoeveel bollen plant je in je border? Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar wil je een beetje effect, dan heb je al gauw 20 bollen per m2 nodig. Dit is afhankelijk van de grootte van de bollen. Het is dus een gemiddelde, van kleine bolletjes kun je er al snel 50 nodig hebben, van tulpen is 15 genoeg. Overigens hoef je niet je hele border met bollen te beplanten, als je kiest voor een strook voor in de border is het effect vanuit huis vaak al heel compleet. 
Gooi per border de bollen in een bak en meng ze goed door elkaar. Strooi vervolgens met een brede zwaai de bollen in de border. Plant de bol op de plek waar hij neervalt. Door dat te doen ontstaat een natuurlijk effect.

Stap 3 bollen planten
Er zijn bollenplanters, maar zelf gebruik ik gewoon een scherp schepje, dit werkt prima.De vuistregel is dat je de bol 2x zo diep plant als de grootte van de bol. Zorg dat de bol rechtop geplant wordt, dus met de punt naar boven. Als het erg droog is kun je wat extra water geven en een beetje compost kan ook geen kwaad. 

Stap 4 genieten van de bloembol 
Eerst is er het grote wachten. En voor je het weet zie je ineens het krokusje of de vroege narcis bloeien. Dat is altijd een feestje waar je gewoon heel erg van kunt genieten.

deze krokusjes fotografeerde ik al in januari.

Stap 5 nazorg
Als een bol uitgebloeid is kun je het best de bloem afknippen, de bol hoeft zo geen energie meer te steken in zaadvorming. Laat het blad afsterven, dit heeft de bol nog nodig om zich te voeden voor volgend jaar. Pas als het blad bruin of afgestorven is verwijder je het. Gelukkig zullen in de maanden die volgen de tuinplanten weer gaan groeien, waardoor het blad vaak verdwijnt onder het opkomend groen. Het blad verteert dan vanzelf. 
Heb je tulpen die niet verwilderen? Haal de bollen er uit als het blad begint te verdorren. Borstel de aarde er af en laat het blad verder afsterven. Leg de bollen in een kartonnen doos in een donkere droge ruimte. In oktober kun je ze weer planten. 

Tussen de tulpen komt steeds meer groen en kleur van de vaste planten

Veel plezier, met dit leuke werkje en de verrassing in het nieuwe jaar!

Een gemengde border in de Keukenhof.

P.S als volgend jaar de Keukenhof weer open gaat, ga er vooral eens kijken. Ik vond het altijd een wat stoffig imago hebben, maar ik heb er echt van genoten. kies wel een door de weekse dag want het kan er erg druk zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *