Tien groene voornemens, simpel en doeltreffend.

Wil je met je tuin of balkon een bijdrage leveren aan meer biodiversiteit? Dat kan en het is echt niet zo ingewikkeld. 10 tips, die min of meer makkelijk uit te voeren zijn:

1. Maak of koop een bijenhotel

bijenhotel gemaakt door cliënten van zorgboerderij Nieuw Rijsenburg

De wilde of solitaire bij heeft het moeilijk, maar is o zo belangrijk voor de bestuiving van planten en vruchtgewassen. Help ze een handje door een bijenhotel op te hangen. Zelf eentje maken is leuk, maar gewoon kopen kan uiteraard ook. Uiteraard help je ze nóg meer als je ook planten in de tuin hebt waar ze lekker van kunnen smullen.

2.Hang een vogelkastje op

Mezenkast aan eik ingezet in de strijd tegen de eikenprocessierups

Wil je meer vogels in de tuin? Zorg dat ze voldoende nestgelegenheid hebben. Een nestkastje is een veilig onderkomen tegen katten of grotere vogels. Vogelkastjes in de buurt van eiken helpen ook nog eens bij de biologische bestrijding van de eikenprocessierups. Koolmeesjes en Pimpelmeesjes zijn namelijk dol op die beestjes!

3.Nieuwe plantjes nodig? Start met stekken!

stekgoed in gerecyclede potjes

Natuurlijk is het heerlijk om nieuwe plantjes te kopen bij het tuincentrum. Maar hoe leuk is het om zelf plantjes te stekken. Dit kan met veel tuinplanten en heesters . Denk bijvoorbeeld aan lavendel, rozemarijn, aardbeiplantjes, hortensia of de vlinderstruik. Het is goedkoop én de meest duurzame manier om je tuin aan te vullen.

4.Maak een wormenhotel

Wormenhotel gemaakt door Eefke en Mirthe Huijding

Composteren is leuk voor mensen met een grote tuin. Maar wist je dat je met een wormenhotel een mini compostplaatsje maakt, die zelfs op een balkon past? Je kunt er een kopen, maar hoe leuk is het om er zelf een te maken? Wormen zetten groenafval om in plantenvoeding. Op internet vind je diverse youtubefilmpjes met instructie.

5.Doe bestrijdingsmiddelen in de ban

Stop met het gebruik van bestrijdingsmiddelen (ook biologische!) en laat de natuur zijn werk doen. Bestrijdingsmiddelen doden altijd meer dan de bladluis die je wilt bestrijden. Door te stoppen zal je misschien eerst nóg meer bladluis krijgen, maar daar komen vanzelf natuurlijke vijanden op af zoals het lieveheersbeestje. Ook het vaak aangeprezen natuurazijn is niet goed voor de tuin! Je terras schrobben met  zand heeft hetzelfde effect!

6.Maak een egelsnelweg

Egeltje uit de egelopvang wordt door medetuinier Boukje uitgezet op de moestuin om slakken te vangen.

Veel tuinen zijn helemaal omsloten door schuttingen. Hoe mooi zou het zijn als je een  hoekje uit je schutting zaagt zodat egels de kans krijgen om lekker in je tuin te komen scharrelen (en zich tegoed doen aan die massa slakken die je plantjes opeten). Probeer je buren in de straat mee te krijgen, zodat er een heuse egelsnelweg ontstaat.

7.Rommelhoekje

Iedere tuin heeft wel een verstopt hoekje waar de natuur zijn gang zou kunnen gaan. Laat onkruid zoals brandnetel daar staan, het zijn waardplanten voor vlinders. En gooi er wat gesnoeide takken en blad neer zodat er schuilplekjes ontstaan voor egels, insecten en andere beestjes.

8.Plaats een regenton

Al dat hemelwater dat door de regenpijp komt verdwijnt regelrecht in het riool. Zonde! Heb je plek? Sluit dan een regenton aan. Het is de meest simpele manier om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het watergeven van je planten in droge periodes.

9.Guerrilla gardening

maai-me-niet-bordje van vriendin Dianne

Hoe ziet de boomspiegel of het plantsoentje tegenover je huis er uit? Is er een (mini) tuintje van te maken met bloeiende wilde bloemen voor bijen en andere insecten? Plaats een Maai-me-niet-bordje en zaai een bijenmengsel (kies bij voorkeur een inheems mengsel).  Fijn voor bijen, maar ook voor je zelf, het is toch veel leuker om op zo’n bloeiend stukje groen uit te kijken dan op dat saaie gemeentegroen. Veel gemeenten bieden trouwens de mogelijkheid om een stukje plantsoen te adopteren. Vraag maar eens na.

10.Volg een online cursus

Initiatief van NMU IVN en Nationaal park Utrechtse Heuvelrug

Woon je in de buurt van het Nationaal park De Utrechtse Heuvelrug? Volg dan de online cursus Jouw Heuvelrugtuin Mooie basiscursus van 5 weken die je op weg helpt meer natuur in je tuin te creëren. En woon je elders? Kijk eens op de natuuracademie online van de IVN, misschien zit er iets tussen wat je interesseert. Ook is het superleuk om de tuinvogelcursus van de vogelbescherming te volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *