De einde-zomer-tuin-check

De zomer loopt ten einde, de tuin bereid zich langzaam voor op de herfst. Een mooi moment om de balans op te maken. Wat vond ik mooi aan de beplanting? Miste er iets? Waar was ik minder tevreden over?

Tuin Museum Voorlinden (ontwerp Piet Oudolf)

Handige vragen die je jezelf kunt stellen:

Was er het hele seizoen kleur in de tuin?

Mooi Voorbeeld wat gekleurd blad kan doen in de tuin.

Het mooiste is als je vanaf april/mei tot en met oktober kleur hebt in je border. Bloeiende planten of bloesem, gekleurde vruchten en/of kleurend blad. Soms geeft een struik of een boom meerdere keren kleur.  Denk bijvoorbeeld aan een sierappel: Mooie roze bloesem in het voorjaar, en rode appeltjes vanaf september tot ver in de winter.

Is er voldoende variatie in hoogte?

Hoge Persicaria achter, met daarvoor de bloemen op hoge stelen van de Herfstanemoon.

Een beplantingsplan is interessant als er verschil in hoogte is tussen de verschillende planten. Een traditioneel beplantingsplan heeft vaak een opbouw van laag aan de voorkant en hoog aan de achterkant. Het is prima om dat aan te houden, maar het geeft meer spanning als je voorin en in het midden varieert in hoogte.  Kies dan voor hogere transparante planten.

Is er voldoende variatie in vormen?

Aarvormige Liatris voor de margrietvormige Zonnehoed. Mooie combi.

Van beplanting met variatie in vormen van bloem en blad wordt de tuin levendig en doet hij natuurlijk aan. Denk aan aarvormige bloemen naast bloemen met een margrietachtige vorm of een schermbloem. Maar ook blad kent vele vormen. Variatie in vorm en kleur geeft mooi contrast in de border.

Gaten in de border, of komt de border juist te vol over?

Deze Tuingeranium overwoekert op deze plek de beplanting. Tijd om in te grijpen, hoe mooi hij ook is!

Soms kan een plant wegvallen of een stukje van de border verpieteren. Ook kan het zijn dat een plant juist te groot wordt en andere planten in de verdrukking komen. In beide gevallen is het handig om in te grijpen. Wees soms ook “streng” als een plant te groot wordt en andere planten daardoor onvoldoende ruimte krijgt. Dan is het tijd om deze plant rigoureus te verkleinen of zelfs op te offeren. En wat is er nou leuker om jezelf nieuwe planten in het vooruitzicht te stellen op plekken waar het wat kaal wordt?

Verschllende vormen en hoogtes in de Vlinderhof (ontwerp Piet Oudolf)

Je kunt uiteraard in september/oktober al wat opruimwerkzaamheden doen. Toch adviseer ik meestal pas in maart/april echte veranderingen door te voeren. Het voordeel is dat je de beplanting dan in de winter kunt laten staan waardoor je voldoende wintersilhouet behoudt. Maart is bij uitstek een  wat saaiere periode in de border, een mooi moment om uit te graven en de kale plekken in april weer op te vullen.

Schrijf wel je bevindingen nu op, en maak als het kan vast een schetsje wat je wilt veranderen. Maak ook foto’s van de plek waar je iets wilt veranderen. Uit eigen ervaring weet ik dat de gedachten van een half jaar geleden toch niet helemaal helder zijn .

Mijn volgende blog zal over bloembollen gaan, daarmee haal je nóg eerder kleur in je tuin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *