Als je een kleinere tuin hebt waar je graag in zit, eet, speelt én waar soms ook de fietsen of de kliko’s een plekje moeten krijgen is het best een uitdaging daar ook nog een walhalla voor insecten, vogels en andere beestjes van te maken. Toch is dat wel mogelijk. Ok, het pad naar de schuur moet er komen en misschien is het fijn om een terras te hebben waar je kunt eten met familie én eentje waar je kunt zonnen en misschien ook nog dat schaduwterras. Maar het is soms ook goed om keuzes te maken of te combineren. Stel jezelf eens de vraag, hoe vaak zal ik met 8 mensen aan een grote tafel in de tuin eten? En staat dat in verhouding tot de 365 dagen waarop ik met plezier op een groene tuin uit wil kijken? Misschien is die grote tafel dan toch niet zo’n goed idee?
Kijk eens uit het raam en bedenk waar je het liefst op uitkijkt
Andersom denken
Durf andersom te denken: Ik wil een tuin waar ruimte is voor planten en dieren én waar ik graag zit om te kunnen genieten van al dat moois. Hoe kunnen we de ruimte handig verdelen over alle “gebruikers”? Bedenk als je door het raam kijkt wat je graag het hele jaar zou willen zien. Je zult zien, door op deze manier naar je tuin te kijken heb je niet eerst de terrassen en de paden bedacht, maar is het uitgangspunt datgene waar je tuin het verschil kan maken: de natuur. En misschien los je dat al makkelijk op door alleen maar een paar tegels weg te halen.
Functies combineren
Een pad kan van steen, maar je kunt ook denken aan een paar stapstenen in je gazon of door je border met kruiptijm of andere bodembedekkers. Is het nodig om een pad én een terras te hebben. Kan het terras geïntegreerd in het pad waardoor er meer ruimte overblijft voor planten? Je kunt ook kiezen voor een gazon als leefruimte, met een gedeelte open tegels waar gras in kan groeien of een paar stapstenen. Hier kun je prima een stoelen of een picknicktafel op kwijt. Zo zijn er veel creatieve manieren om je tuin net even wat handiger in te richten.
Een kleine tuin vol natuur? Tuurlijk kan dat!
Een natuurlijke tuin heeft meer groen dan steen. Denk eens aan terrassen van halfverharding, of leg de tegels verder uit elkaar, met bodembedekkers of gras ertussen. Regenwater stroomt minder snel het riool in, maar wordt opgevangen in de grond.
Beplanting heeft een verkoelend effect. Juist in een wat kleinere tuin kan dat heel prettig zijn. Een kleine tuin vol tegels, omheind door schuttingen is op warme dagen al gauw een stuk warmer dan een tuin met hagen en veel beplanting.
Boom in de tuin
Kies voor een (bescheiden) boom, ook deze zorgt voor verkoeling, op een hete dag is het een stuk lekkerder onder een boom dan onder een parasol. Een boom vergroot de seizoensbeleving en is gastheer voor diverse vogels en andere dieren, een genot om naar te kijken.
Dieren welkom!
Creëer een tuin waar dieren welkom zijn, kies bijenplanten of planten met besjes of zaden voor vogels. Struiken en hagen zorgen voor nestel- en schuilplekken voor vogels. Laat uitgebloeide planten staan in de winter, nuttige beestjes kunnen erin overwinteren en het is een stuk aantrekkelijker om naar te kijken dan afgeknipte stompjes.
En misschien heb je ruimte voor een kleine vijver of waterschaal. Deze wordt al gauw druk bezocht door dieren in je tuin.
Kortom: met een groen bril, kun je van een kleine tuin een echt stukje natuur maken!