6 favoriete vroege bloeiers

Vorige week heb ik mijn planten in de tuin gekortwiekt, oei….wat een kaalslag. Gelukkig zijn er in de eerste maanden van het jaar planten die al bloeien en daar word je dan zo blij van. Deze  vroege bloeiers noemen ze Stinzenplanten. Ze bloeien vaak onder bomen en struiken. Ze zijn vernoemd naar een stins, het Friese woord voor stenen huis. Ze zijn eeuwen geleden massaal aangeplant op landgoederen en buitenplaatsen en daarna verwilderd. Geen bloem die zo welkom is als de bloem van een stinzenplant. En zet je ze in je tuin, heb je er geen omkijken naar, ze verwilderen vanzelf. Mijn 6 favorieten:

Sneeuwklokje

Sneeuwklokje (Galanthus nivalis)

Met stip op 1……de eerste bloeier van het jaar is het sneeuwklokje. Soms zie je ze al in december en ze bloeien door tot ver in maart. De tere witte bloemetjes bestaan uit 6 bloembladen, 3 lange buitenbladen, met daarbinnen 3 kleinere hartvormige blaadjes waar een groen vlek op zit. Het sneeuwklokje trekt zich niks aan van een pak sneeuw of een flinke nachtvorst. Het is een bolgewasje dat ieder jaar terugkomt. Er zijn veel verschillende soorten en er zijn zelfs verzamelaars die veel geld uitgeven voor bijzondere soorten. Maar ik ben al heel blij met een “gewoon” sneeuwklokje dat je ook in de bermen tegen komt.

Winterakoniet

Winterakoniet (Eranthis hyemalis)

Ook zo’n vrolijke vroege bloeier: de Winterakoniet.  Bloeit vanaf januari en houdt het wel een paar maanden vol, weer of geen weer. Het is een plantje dat opgekweekt wordt uit een knolletje en familie is van de ranonkel. Het handvormig blad vormt een mooi tapijtje waar de vrolijke gele bloemetjes met een groene kraag vrolijk op staan te wiegen.

Krokus

Boerenkrokus (Crocus tommasinianus)

Krokusbolletje, kom eens uit je holletje, met je blaadjes paars en geel, op een dunne steel……

Wie kent dit vrolijke peuterliedje niet. De krokus staat echt symbool voor de lente: zelfs de voorjaarsvakantie wordt er naar vernoemd. Ik word zo blij van de velden krokussen en de bermen en parken in februari/maart. En op een zonnige dag zie je er al gauw bijen en hommels op afkomen die op zoek zijn naar het eerste hapje van het nieuwe jaar. Zet je de korkusjes in je gazon? Wacht dan minimaal 6 weken nadat ze gebloeid hebben met maaien, via het blad wordt nieuwe voeding in de bol opgeslagen om volgend jaar weer in grotere getale terug te komen.

Sterhyacint

Vroege Sterhyacint (Scilla bifiolia)

De vroege sterhyacint is zó lief. Het is eigenlijk een heel teer bloemetje, maar geeft een optimaal effect door zijn intens blauwe kleur. Ik vind ze persoonlijk heel leuk in combinatie met kleine narcisjes, maar uiteraard combineert het ook mooi met andere vroege bloeiers als sneeuwroem , witte druifjes en botanische tulpjes. Het bolletje begint te bloeien in maart en trekt zich in april weer terug tot het volgende jaar. Er bestaat ook nog een oosterse variant dat één bloemetje per steel heeft.

Bosanemoon

Bosanemoon (Anemone nemerosa)

Bosanemonen staan vaak onder bladverliezende bomen en struiken en bloeit als er nog voldoende licht op de grond valt. De bosanemoon groeit vanuit een wortelstok. Ze doen het vooral goed op voedingrijke vochtige plekken. In het hart van de witte blaadjes staan gele meeldraden die graag bezocht worden door bijen en hommels. De bosanemonen kunnen hele tapijten vormen als ze het naar hun zin hebben. Ze bloeien van maart tot mei.

Maarts viooltje

Maarts viooltje (Viola odorata)

Het allereerste viooltje dat in het wild bloeit is het maarts viooltje. Het bloeit van maart tot mei en geeft soms nabloei in september. Het lieve fijne viooltje is een vaste plant dat onder een boom een leuk tapijtje kan vormen. Het bloemetje is eetbaar en staat gezellig in een salade. Vroege bijen en vlinders zijn er dol op. Kies een plekje in de halfschaduw en je hebt er geen omkijken meer naar, een dankbaar plantje dus!

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie stinzenplanten, denk bijvoorbeeld aan Sneeuwroem, Speenkruid, Kievitsbloem, Longkruid en blauwe en witte Anemoontjes. Wat ze in ieder geval gemeen hebben: ze luiden voor mij het voorjaar in!

2 thoughts on “6 favoriete vroege bloeiers

  1. Beste Evelien,

    Mooie foto’s , genieten van vroeg bloeiende planten. De anemoon die je laat zien is naar mijn mening anemone blanda. Deze heeft meer ‘ Margriet achtige’ bloemen. Anemone nemorosa zes bloemblaadjes. Dat is de bosanemoon. Die vermeerderd met wortelstok, de blanda heeft bolletjes.

    Met vriendelijke groet

    Ward Logtenberg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *