Het hele jaar plukken uit eigen tuin.

Het is zo leuk, enkele vaasjes met een paar bloemetjes uit eigen tuin, een paar takken in een kruik of een mooi plukboeket in een vaas. Wil je ook (bijna) het hele jaar iets uit de tuin te plukken? Het is de kunst om te zorgen dat je zowel binnen als buiten plezier hebt. Want een kaalgeknipte tuin, daar zit niemand op te wachten.   Ingewikkeld? Nee hoor valt best mee.

bloemenborder

Bloembollen

Narcissen

In het voorjaar zijn er bloembollen die meerdere bloemen geven, denk bijvoorbeeld aan de narcisjes, blauwe of witte druifjes en de boshyacint. Hier kun je dus lekker van plukken. Zelf pluk ik niet zo gauw een tulp omdat deze het op de vaas niet super lang uithoudt, dan geniet ik er liever in de tuin van. Een sierui wil ik nog wel eens plukken als ik er genoeg heb, die zijn zó mooi op de vaas en staat zelfs nog mooi als de paarse bloemetjes uitgebloeid zijn.

Bloeiende bomen en struiken

kweepeertakken

Ook vroeg in het jaar knip je van bloeiende bomen of struiken.  De gele Kornoelje en de Toverhazelaar bloeit al vroeg. Daarna volgen allerlei bloesembomen en de Sering.   Dus als de vaste planten langzaam groen worden, is er al iets te knippen in de tuin.

Soms geeft een struik (nadat hij gebloeid heeft) als bonus mooi blad. Eén tak met geeft een bos al iets extra’s. In het najaar volgen natuurlijk de takken met bessen of mooie rozenbottels.

herfstboeketje met besjes en bottels

Vaste planten die rijk bloeien

boeket

Mijn uitgangspunt bij knippen uit de tuin is altijd dat je niet ziet dat er iets weg is.  Heeft een plant 4 of 5 bloeiende stengels, dan laat ik ze lekker staan. Maar bloeit een plant volop, dan zie je niet dat daar een stengel tussenuit geknipt is: Planten die rijk bloeien zijn bijvoorbeeld Campanula, Salvia, Vrouwenmantel, Gele Zonnehoed, Zeeuws knoopje, Aster en Duizendknoop

Grassen

Lampenpoetsersgras

Ik heb in mijn tuin een aantal siergrassen die het erg mooi doen op de vaas. Ze maken je bos mooi luchtig en ze staan lekker lang. Met één stengel doe ik soms wel 2 of 3 weken. Daar kan geen bloem tegen op!

Eenjarigen

Heb je een kale plek je in de tuin? Zaai eens enkele eenjarige plukbloemen in. Denk bijvoorbeeld aan Cosmea, Kleine zonnebloem, lampionplant en Juffertje in het groen. Deze planten staan leuk tussen je vaste planten en geven een zomer lang bloemen. Uiteraard kun je ook een plantje kopen aan het begin van het seizoen. Voor enkele euro’s een zomer lang plezier. Ook leuk in potten!

zelfs op de kersttafel een tak van de sierappel uit eigen tuin

2 thoughts on “Het hele jaar plukken uit eigen tuin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *