De do’s en don’ts van het schoonmaken van je terras.

Dit blog is niet per definitie mijn favoriete onderwerp: tegels mos-vrij maken. Tegels  i.p.v. tuin of gazon lijkt misschien weinig werk, maar niets is minder waar. Je tegels onderhouden vraagt aandacht en is bepaald niet het leukste klusje. Eigenlijk komt dat toch het meest in de buurt van huishoudelijk werk vind je niet? Wie zit daar nou op te wachten?

Maar goed, iedereen vindt het fijn om een plek te hebben waar hij een tafel en misschien nog een paar relaxstoelen neer wil zetten. En dat is prima. Een tuin is gewoon ook een fijne leefplek, en daar hoort nou eenmaal een stukje verharding bij. Die tegels vragen dus wel onderhoud.

Laten we eerst eens kijken hoe het komt dat er mos en algen op de tegels ontstaan:

Des te groter je oppervlakte tegels is, des te groter de kans dat het regenwater er langer op blijft staan. Prima atmosfeertje voor mossen en algen. Bij aanleg is het belangrijk dat er gezorgd wordt voor voldoende mogelijkheden van afwatering.

Toch ontkom je er niet aan dat bij de veelvuldige regen zoals deze maanden tegels vaak nat zijn en algen en mossen vrij baan krijgen. Zorg dan vooral dat je regelmatig veegt met een harde bezem. Als je zo nu en dan de bezem erover haalt wordt de mosvorming verstoord. Dit is dus een prima preventief middel! En haal zo nu en dan een krabbertje tussen de tegels door, als je soms een klein stukje doet, is dat minder werk, dan in één keer je hele terras.

Natuurazijn? Ho stop!

Helaas zal op den duur de tegel er toch groener uitzien dan je lief is. Er gaat onkruid  en mos tussen de voegen groeien, en mossen weten toch op de tegels hun weg te vinden. Iedereen is er wel van overtuigd dat we geen chemische middelen zoals Chloor moeten gebruiken.

En hoe zit het dan met natuurazijn? dat is toch een natuurlijk middel? Hoor je vaak. Helaas, zo wordt het wel gepresenteerd: als duurzaam schoonmaak middel, maar het is echt niet ok voor de tuin.

Pallets vol bij de supermarkt, aangeboden als “biologisch afbreekbaar”

Het ziet er misschien heel effectief uit: alle onkruid wordt direct geel. Toch is het onkruidplantje niet dood, als je het weggeveegd hebt groeit het gewoon vanuit de wortel weer aan.

Maar wat nog belangrijker is: de zure azijn is zeer schadelijk voor het milieu, ook in kleine hoeveelheden en zeker in de buurt van water. Het grondwater wordt verontreinigd en planten en nuttige beestjes zoals bijen hebben er last van. De zuren in het rioolwater moeten er gewoon weer uitgezuiverd worden.

De rijksoverheid zegt daarom dat je geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken, maar veel mensen weten dat niet.

Gebruik dan liever nog groene zeep, maar ook dit is gewoon niet goed voor de plantenborder naast je terras.

Dan maar de hogedrukspuit? Oeps…..ook niet slim

De hogedrukspuit lijkt fantastisch. Helaas spuit je hiermee alle zand uit de voegen. En dat betekent weer meer en snellere mos en onkruidgroei. Maar los daarvan: met de hoge drukspuit spuit je als het ware de geruwde bovenste laag van de tegel. Dit laagje houdt doorgaans de mosvorming nog enigszins tegen. Des te gladder de tegel, des te makkelijker het mos weer aangroeit en des te glibberiger is het als de tegels nat zijn. En los daarvan, ooit wel eens gedacht om de zaterdag heerlijk lezend in je tuin door te brengen en de buurman start net met zijn halfjaarlijkse Hogedrukspuit-festijn? Want een herrie, niet fijn!

Maar wat dan wel?

Een stappenplan om op een verantwoorde manier je tegels weer mooi te krijgen:

1.Pak een bezem, een onkruidkrabbertje een zak zand en een waterkoker.

2.Veeg het terras goed aan en verwijder met het krabbertje het mos/onkruid tussen de tegels. (wegbranden kan ook, zelf heb ik geen brander).

3.Gooi brekerszand over een stuk van het terras en overgiet dit met kokend water. En dan gewoon heel hard schrobben met de harde bezem. Het zand heeft een extra schurende werking, waardoor mossen sneller verwijderen.

Ik geef toe, het is een sportmomentje, maar aan het eind ben je moe en voldaan en geniet je des te meer van je kopje koffie (of zijn we al toe aan een wijntje?) op je mooie als nieuwe terras!

Het terras kan er weer een tijdje tegenaan, maar je weet…..blijf regelmatig vegen!

4 thoughts on “De do’s en don’ts van het schoonmaken van je terras.

  1. Dank Evelien! Dit is precies de tip die ik nog zocht. Jammergenoeg hebben we de stenen al tig jaar 1 x per jaar met de hogedrukspuit gedaan. Ik ga morgen vegen 🙂

  2. Zand is inderdaad een goed middel om mos te verwijderen. Daarnaast worden je tegels mooi schoon en niet te glad. Ik doe het ook eens per jaar en de voegen van mijn tegels blijven hierdoor ook mooi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *