5 x kleur in de wintertuin

Tjongejonge, wat een grijze bedoening deze week. Je zou er de januariblues van krijgen. Tijd voor kleur! Je hebt het misschien niet zo door, maar ook in de winter zijn er bijzondere planten die kleur geven aan je  tuin. Door bloei, vrucht, blad of tak.

Hier mijn 5 favorieten

Helleborus

foto Robbert Hannema

De Helleborus vind ik  by far de mooiste bloeiende plant in de winter. Ze begint te bloeien in de winter en gaat daarmee gerust door tot in april. Er zijn veel verschillende soorten. Van wit tot roze of donkerrood.

Heb je een Helleborus en wordt het blad lelijk? Knip het blad weg als je nieuwe scheuten ziet. Binnen no time heb je weer fris groen blad. En schrik niet als de bloemen gaan hangen als het vriest, na de vorst gaan ze vanzelf weer open. Met een Helleborus in je tuin, word je gegarandeerd naar buiten gelokt om deze bijzondere bloem van dichtbij te bekijken.

Sierappel

Je ziet ze steeds vaker: een sierappelboom. En terecht! Want oh, wat een plezier kun je hebben van deze boom. De rode, oranje of gele appeltjes komen er in het najaar in en blijven tot ver in de winter aan de boom hangen. Eigenlijk worden ze bijna letterlijk “verstoten” door vers blad en bloesem in het voorjaar. Met een sierappel krijg je gegarandeerd vogels in je tuin. En zet eens een tak  met een paar bloemen in een vaas, succes verzekerd!

Rozenbottel

Tja, met een bedrijf dat RoosEnBottel heet, is het wel duidelijk dat ik fan ben van rozenbottels. Stiekem denk ik wel eens dat ik de bottels leuker vind dan de bloemen…nou ja…..minstens even mooi dan. En oh wat zijn er veel verschillende soorten. Klein en groot, rond en langwerpig, rood en oranje en allemaal geven ze de winter kleur. En ook deze rozenbottels zijn een feestmaal voor veel vogels.

Kijk eens goed rond als je in je dorp of stad fietst: In veel plantsoenen en parken staan rozen. Als je er goed op let zie je hoeveel verschillende soorten botteltjes deze dragen. En heel soms zie je in een zachte winter ook nog bloemen tussen de bottels. Dat is natuurlijk helemaal een bonus!

Hemelse Bamboe

Alleen al om de naam zou je deze kopen toch? Hemelse bamboe. Maar lijkt ie ook op bamboe, nee helemaal niet eigenlijk. Het is een leuk wintergroen struikje dat niet te groot wordt. Het blad verkleurt voor een deel rood (juist die twee kleuren blad vind ik zo leuk!) En als kers op de taart staan bovenop allemaal trosjes rode besjes. Fantastisch om te zien!

Toverhazelaar

De toverhazelaar luidt het nieuwe jaar in. Al begin januari begint deze te bloeien. Ik vind deze struik/boom fantastisch, maar moet er wel bij zeggen, het is er wel één die het best past in een wat grotere tuin. Heb je die niet? Kijk vooral om je heen, op dit moment zie je mooie exemplaren in voortuinen staan. Gele, maar ook mooie oranje/bronskleurige.

Mocht je in de buurt van Doorn wonen, ga eens kijken bij het Van Gimborn Arboretum (Of eigenlijke moet ik het Bomenmuseum zeggen, maar daar moet ik nog een beetje aan wennen ;)). Er stonden er altijd al veel, maar tegenwoordig is ook de collectie van Kweker Wim van der Werf daarheen verhuisd.  Hij heeft 50 jaar Toverhazelaars gekweekt. Een aanrader dus!

 Ik heb nu 5 planten uitgekozen, maar dit zijn echt niet de enige. Gelukkig maar, want fiets ik in deze grijze dagen door het dorp, word ik toch weer een beetje blij van al dat kleur!

3 thoughts on “5 x kleur in de wintertuin

  1. Gezellige opsomming van winterkleuren maar als je deze planten nog niet on je tuin hebt moet je die eerst nog aan het gaan planten,dat kanin voorjaar pas

    1. Dag Hetty, bij sommigen is dat inderdaad wel handiger. Maar juist bomen en struiken die niet wintergroen zijn kun je het best in de winter planten. Ze zijn dan in rust. Een Helleborus kun je de komende tijd volop krijgen en deze staan ook heel mooi in een pot. Je kunt hem dan in het voorjaar in de tuin zetten.
      En soms is het ook heel fijn om plannen te maken voor het voorjaar, en als je nu al om je heen kijkt dan zie je deze planten in hun volle glorie. Kunnen ze mooi op je wensenlijstje 😉
      Hartelijke groet, Evelien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *