Jeetje, zitten we ineens midden in een Coronacrisis en kun je heel veel van je gebruikelijke activiteiten niet meer doen. Wat een nare periode maken we door met elkaar. Het enige advies dat ik kan geven: ga naar buiten, trek de natuur in, zolang dat nog kan en mag natuurlijk. Zoek een bos, loop door het park of ga in je tuin werken. Maar liefst 96% van de Nederlanders zegt zich gezonder en rustiger te voelen na een bezoek aan de natuur. Groen is gezond! Verschillende onderzoeken onderstrepen de positieve invloed van natuur op de gezondheid.
Bewegen in de natuur:
Parken en bossen/ buitengebieden zijn aantrekkelijk om te wandelen, spelen en fietsen. In de tuin kun je tuinieren of op een andere manier actief bezig te zijn (ik zie op internet allemaal leuke thuis-workout-oefeningen voorbij komen, doe het buiten zou ik zeggen! ) Onderzoeken geven aan dat er een positief verband bestaat tussen natuur en lichamelijke activiteit . Ouderen blijven langer actief met een tuin en voldoende groen op loopafstand van hun woning. Kinderen vertonen gevarieerder speelgedrag in een natuurlijke omgeving en worden uitgedaagd hun grenzen te verleggen en hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Spelen in de natuur draagt bij aan hun ontwikkeling. Het maakt ze creatiever, slimmer én fitter.
Mensen ervaren een sportieve activiteit in een natuurlijke omgeving over het algemeen als meer plezierig dan dezelfde activiteit in een sportschool. Ik herken dat wel, als ik me minder lekker voel zie ik er altijd een beetje tegenop om op vrijdagochtend naar mijn sportclubje in het bos te gaan, maar ik kom er altijd beter en positiever vandaan. Natuurlijk omdat het goed is om te sporten, maar het buiten zijn en natuur om me heen hebben, heeft altijd een “heilzaam” effect!
Ontspannen in de natuur:
Bloemen, vlinders of een blad dat waait in de wind trekken automatisch de aandacht zonder dat het moeite kost. Ze geven een prettig en rustgevend gevoel. Een bezoek aan de natuur leidt tot vermindering van pijn en negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid en tot een toename van positieve gevoelens en energie.
Alleen al zicht op gevarieerd groen vanuit huis gaat gepaard met een lager niveau van het stresshormoon cortisol en een hoger gevoel van welzijn. Dit onderstreept maar weer dat het zo fijn is om je tuin groen in te richten! Niet alleen natuurbeelden, maar ook natuurgeluiden hebben een positief effect op de stemming, dus laat die vogels maar komen en wat is nou een rustgevender geluid dan het ruisen van de blaadjes in de bomen! Natuur is ook goed voor je concentratie en creativiteit, in een onderzoek kwamen studenten vaker tot de oplossing van een onopgelost probleem als ze hierover nadachten tijdens een wandeling door een natuurgebied bij een riviertje dan tijdens een wandeling op een rustig parkeerterrein in de stad. Dus zit je nu thuis te werken en kom je er even niet uit? Loop even naar buiten, zoek een stukje natuur en wie weet……ga je daarna weer als een speer!
Natuur als gezonde leefruimte
Een groene omgeving is rustgevender dan een bebouwde omgeving, mensen hebben vaker last van depressieve klachten en angststoornissen naarmate er minder groen rondom hun woning aanwezig is. Kinderen van 0-13 jaar in de minst groene buurten komen zelfs tot zes keer zo vaak bij de huisarts met depressieve klachten als kinderen uit de meest groene buurten. Dat zijn cijfers waar ik wel van schrik. En helaas zijn er nog zoveel plekken in steden waar natuur niet de norm is. Gelukkig zien we steeds meer groene schoolpleinen, fijn om in te spelen, maar ook om op uit te kijken als je die lastige sommen moet maken. Een groen “schoolplein” zou de norm moeten zijn, wat mij betreft.
Bij een studie bleek dat mensen in wijken met meer straatbomen zich niet alleen gezonder voelden, maar ook minder last hadden van hart- en vaatziekten. Tien extra bomen per stratenblok zorgen ervoor dat leeftijd gerelateerde gezondheidsklachten gemiddeld zeven jaar later optreden. Bizar toch? Massaal bomen planten in de steden dus, goed voor het klimaat en de mens!
Dus juist in deze lastige tijden: trek er op uit, zoek de natuur op, dichtbij of misschien wat verder weg. Neem je dagelijkse portie vitamine G. (en uiteraard geldt ook hier: houd je aan de gepaste afstand van elkaar, dan kun je er allemaal in gezondheid van genieten). Het zal je goed doen!
Ik had wel een 3x zo lang blog kunnen schrijven over dit onderwerp, er is echt heel veel onderzoek naar gedaan. Ik heb veel informatie voor dit blog gehaald van de website van het IVN. Voor degene die zich verder in dit onderwerp willen verdiepen: https://www.ivn.nl/wat-wij-doen/natuur-en-gezondheid/onderzoek