Bloemen zaaien voor de bijen én voor jezelf!

Zeker nu we allemaal vaker dichter bij huis moeten blijven voelen veel mensen de behoefte meer natuur in de directe omgeving te hebben.  Het is nu niet zo vanzelfsprekend om in de auto te stappen om naar het bos te gaan. Onze directe omgeving bekijk je misschien nu wel met een heel andere blik. Ga je er vaak even tussen uit om te wandelen? Of neem je je kinderen iedere dag een poosje mee om uit te razen? Kijk eens om je heen en zoek kale plekken die wel wat bloemen kunnen gebruiken. Een boomspiegel, een strook langs een fietspad, de bermen langs een weg. Op veel plekken is het maar wat eentonig  en kleurloos. Wie nu zaait kan de hele zomer genieten van bloeiende planten en…..zeker zo belangrijk: goed voor de bijen die we zo keihard nodig hebben! Let wel op dat je de juiste zaden gebruikt. Biologisch en met voldoende nectar en stuifmeel voor de bijen.

22 april landelijke zaaidag

Voor het 7e jaar organiseren de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden de Landelijke zaaidag. Zowel particulieren als gemeenten, agrariërs en scholen worden gevraagd hier aan mee te doen. Het idee is dat er een bijenlint ontstaat. Een Bijenlint is een aaneenschakeling van initiatieven ter bevordering van de overlevingskansen van de bij. Ook binnen de bebouwde kom!

Er zijn verschillende stichtingen die de landelijke zaaidag hebben omarmt, ieder op hun eigen wijze.

Guerrilla Gardeners

Stichting  Guerrilla Gardeners verovert de grijze openbare ruimte en maakt er een groene oase van, omdat de wilde bijen het in Nederland zwaar hebben. Steeds meer bloemenvelden maken plaats voor akkerland of gebouwen. Meer bloemen in de bebouwde kom, geeft de biodiversiteit een flinke boost en dat helpt de bijen. 

Guerrilla Gardeners roept op de landelijke zaaidag de Bloembom-Challenge uit. Een bloembom is een bolletje klei met zaden en compost. Deze gooi je op een kaal stukje bij jou in de buurt en binnen no time bloeien daar diverse bloemen waar bijen én jezelf heel blij van worden.  Je kunt je aanmelden voor de challenge en als je heel veel bommen gooit kom je misschien wel in de top 3 van de ranking te staan. Op hun website staat hoe je een bloembom kunt maken. Juist nu leuk om met je kinderen te maken tussen al die thuislessen door!

The pollinators

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van The Pollinators gehoord, maar op Instagram zag ik een post van @hettybuist. Zij is een voedselbank voor bijen.  The Pollinators streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Voor de landelijke zaaidag hebben zij in het hele land Voedselbanken voor bijen. Dit zijn plekken waar mensen gratis biologisch zaad kunnen ophalen om in de eigen omgeving te zaaien. Grappig genoeg kwam ik er achter dat er bij ons in Driebergen ook een Voedselbank voor bijen is. Op de website kun je kijken of er ook één bij jou in de buurt is.

Planet First

Planet First is een jonge organisatie. Je kunt er een 1st plaatsen, een idee, initiatief of een goede actie. Een 1st op de website van Planet First is “Heel Nederland bloeit”. Ze vragen je om een zaaiactie op te starten voor je straat, je buurt, school, werk of gemeente en deze als 1st te plaatsen op de website.  En zo ontstonden weer nieuwe 1st’s zoals “Heel Driebergen bloeit”  en “Heel Nederland bloeit#Leusden”.

Mooi om te zien dat een initiatief door meerdere organisaties omarmt wordt. Allemaal met hetzelfde doel: Red de bij (en andere belangrijke bestuivers).

Ik heb mijn zaaiplekje snel gevonden: een kaal stuk waar net door het groenbeheer alle overwoekerde brandnetels weg is gehaald. Snel nog even een berichtje sturen naar de voedselbank voor bijen bij mij in de buurt, en ook ik kan aan de slag!

Zaai je ook mee?

Voor meer informatie, klik op onderstaande links:

Bijenstichting

Guerrilla Gardeners

The Pollinators

Planet1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *