Dahliavoorpret

Het is inmiddels meer dan een hype, de dahlia is echt helemaal terug, in de moestuin maar steeds meer mensen zetten een of meer dahlia’s in de tuin. En terecht, want dahlia’s geven je het ultieme zomergevoel. En om daar van te genieten moeten de knollen de komende weken in de grond. Nog geen dahlia’s in de tuin maar heb je er wel zin in? Het is echt niet ingewikkeld, alleen handig om een paar dingen te weten.

Knollen planten

Een dahliaknol bestaat uit meerdere knollen. In de knollen wordt het reservevoedsel opgeslagen. De knollen zitten dus vol met vocht, dit betekent dat zij vatbaar zijn voor vorst. Daarom is het verstandig om de knollen pas na ijsheiligen te planten. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb dat geduld eigenlijk niet ;). Dus als ik het gevoel heb dat er geen vorst meer komt, dan gaan ze er bij mij lekker in eind april!

Op de moestuin zet ik de dahlia’s redelijk dicht op elkaar. Zo stutten ze elkaar een beetje als ze topzwaar worden. Zet je de dahlia’s tussen je beplanting in de tuin, hou dan iets meer afstand (±50 cm). Zet ze op een zonnige plek. In de schaduw geven ze echt beduidend minder bloemen.

Plant de knol niet te diep. Meestal zitten er nog één of meerdere stengels aan de knollen, zorg dat deze boven de grond uitkomen. Geef eventueel wat compost of (biologische) koemest-korrels.

Het grote wachten.

En dan staan ze op de tuin en zie je eigenlijk alleen maar kale staken de grond uit steken. Zorg dat ze bij droogte zo nu en dan wat water krijgen en inspecteer de knollen op beginnend groen. Want áls het groen uit de knol boven de grond komt zijn ze geliefd bij slakken. Vooral naaktslakken kunnen zich massaal op deze malse blaadjes storten. Zelf vind ik het handig om te zorgen dat ze er simpelweg niet bij kunnen. Een makkelijke manier is om uit een plastic plantenpot de bodem te knippen en over de dahlia te plaatsen. Is het groen zo’n 30 cm hoog, dan kan de pot er af, de groeikracht van de dahlia wint het dan van de slak.

Plukken

In de loop van juli bloeien de eerste dahlia’s. En vanaf dat moment kun je tot de vorst eindeloos plukken. Sterker nog: je moet plukken. Want als je dat niet doet zal de dahlia ook geen nieuwe bloemen maken. Vergeet niet de uitgebloeide bloemen er uit te knippen.

Ik zelf ben gek op pittig gekleurde bossen bloemen, maar een mooie bos in tonsurton-kleuren is ook prachtig. Dahlia’s laten zich prima combineren met andere zomerbloeiers zoals Cosmea, Zinnia’s en kleine Zonnebloemen.

Rooien en overwinteren

Zelf haal ik de dahlia’s er altijd uit voor de winter, dit kan na de eerste nachtvorst (eerder mag uiteraard ook). Soms laten mensen de knollen zitten met de milde winters van tegenwoordig. Dek ze dan wel af met een flinke laag blad of stro. Wil je deze gok niet wagen: haal de knollen er dan met een riek of spitvork uit. Borstel ze schoon(hoeft niet spik en span) en leg ze droog in een bananendoos met een krant onderin. Bewaar de knollen vorstvrij bijv. in de schuur. Ik doe dit al jaren zo en dat werkt prima.

Maar voor het zover is: eerst nog een zomer lang plezier van deze fantastische bloemen!

1 thought on “Dahliavoorpret

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *