De tuin voorjaarsklaar

Wat is het moment om de tuin klaar te maken voor het voorjaar? Dat wil zeggen, wanneer knip je de grassen af en de stengels van vorig jaar met nog een restje van de zaaddozen……

Dit jaar koos ik er afgelopen weekend voor, half februari. Waarom? Simpelweg omdat de natuur door de zachte winter al een paar weken voorloopt. Hoe meer blad er al uitloopt, hoe lastiger knippen het wordt. Maar maart is ook prima hoor, kies vooral je eigen moment. Eigenlijk doe ik het zelf vaak pas eind februari, begin maart.

Dus afgelopen zaterdag, een heerlijke droge dag, met zelfs een beetje zon…..ik had er zin in!

Voorjaarsklaar, wat houdt dat in?

Stengels vaste planten afknippen

De  dode stengels van de vaste planten knip ik in stukjes van een centimeter of 10. Dit doe ik lekker makkelijk met een heggenschaar. De stukjes vallen gewoon op de grond en blijven daar liggen. Ze worden straks door vogels gebruikt voor het bouwen van nesten en het werkt goed als humus: samen met de bladeren van het najaar worden de stengels vanzelf door wormen in kleine stukjes de grond in getrokken. Insecten kunnen zich er onder verstoppen, waardoor vogels op de grond heerlijke maaltjes vinden. Het lijkt misschien wat rommelig, maar voor je het weet zijn de plantenresten verdwenen en ontstaat er een luchtige, humusrijke grond die een weldaad is voor de planten.

Siergrassen afknippen

Anders dan met de vaste planten knip ik de siergrassen in een keer, 10-20 cm boven de grond af. De grassen laat ik ook niet liggen. Waarom niet zou je zeggen, grassen verteren toch ook? Jazeker, dat is zo, maar bij grassen duurt het verteringsproces echt veel langer. De rommeligheid blijft dan ook de hele zomer in de borders.  En bovendien waaien die lichte stukjes de hele tuin door. Dat vind ik dan weer net iets te…..

Bladeren uit de planten halen

De bladeren van afgelopen jaar, beginnen al aardig te verteren, toch ligt er nog wel het een en ander. En soms hoopt zich dat op in de kern van een plant.  Haal het blad weg tussen de afgeknipte stengels. Het jonge blad heeft licht en ruimte nodig om te gaan groeien. Gooi het niet weg, maar naast de plant. Echt geloof me: het verdwijnt vanzelf en de plant heeft er plezier van!

Onkruid verwijderen

wist je dat je veldkers ook kunt eten?

Zeker in een zachtere winter groeit er best nog wat onkruid in de border. Het is vaak nog klein en niet zo diep geworteld. Ben je dus bezig in de tuin, neem die kleine (of soms grotere) toefjes dan direct mee. Als het groeiseizoen weer start heb je je eerste slag al geslagen.

Pluimhortensia afknippen

Ik heb een randje Pluimhortensia’s langs mijn terras staan. Super dankbaar, van begin zomer tot ver in de winter heb je plezier van die pluimen. In februari/maart worden ze rigoureus gekortwiekt.

Ik knip ze af op een 30-50 cm. Beetje eng misschien, maar echt waar, voor je het weet zijn ze weer ruim een meter hoog. En dat is precies de hoogte die ik graag wil.  Ik knip er een paar mooie stengels af en die bewaar ik, die stengels zijn mooi bruikbaar als rijs materiaal voor planten die wel een extra steuntje kunnen gebruiken.

Doe dit ook met de hortensia “Annabel” (die met de grote bollen), maar onder geen beding met gewone hortensia’s. Wacht daar nog een paar weken mee en eind maart kun je de bloemen, onder de bloem afknippen (vlak onder de bloem kan namelijk al een nieuwe bloemknop zitten)

Andere heesters die je in het voorjaar geheel kunt afknippen zijn de vlinderstruiken. En vanaf maart ook de rozen en de lavendel.

En kijk eens goed…….

Na gedane arbeid kijk ik eens goed naar wat er al opkomt en dat is best veel. De vroege narcisjes, krokussen en sneeuwklokjes bloeien gelukkig al! En ik zie ik al flinke tulpenbollen opkomen. Die prikken zich dapper een weg door de grond heen. Als ik echt heel goed kijk dan zie ik zelfs de bronskleurige toefjes blad van de anemoon-knolletjes. En kijk je tussen die gekortwiekte stengels van de planten,  dan zie je al het nodige babyblad verschijnen.

En ja…..met enige weemoed zie ik ook kaalslag, maar er borrelt gelijk het hoopvolle wachten op weer een nieuw tuinjaar…..ik heb er zin in!!

2 thoughts on “De tuin voorjaarsklaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *