De winter saai in je tuin? Nee hoor.

Winterklaar anno nu.

Vroeger knipte men in het najaar de planten op tien centimeter af, het blad werd uit de border geharkt en de potten geleegd en opgeborgen. En wat leverde dat op? Een kale vlakte die weinig inspirerend was als je vanaf de bank naar buiten keek.

Gelukkig kan het anders: Laat zoveel mogelijk planten staan in de winter. Het maakt de tuin het hele jaar interessant.

Plantensilhouetten

Ga je wel eens wandelen in de winter? Wat maakt het landschap aantrekkelijk is? Dat er iets te zien is. Dat de natuur zijn gang gaat. Ja veel planten sterven af in de winter, maar dat proces duurt soms wel de hele winter.

Op een wandeling in het najaar maakte ik deze foto. Je kunt zeggen….”verdorde bruine pluimen, wat is daar nou aan,” je kunt ook zeggen, “hè wat een mooi contrast met de groene achtergrond.” En het grappige is, als je in de natuur wandelt is er geen mooi of lelijk, de natuur is ieder jaargetijde anders. En zo is het ook in de tuin…..

De meeste planten hebben “iets” wat ook in de winter aantrekkelijk is. Een mooi bloemhoofd, karakteristieke stelen, pluimen en soms gewoon nog (groen) blad. Allemaal de moeite waard als je de schoonheid er van inziet. En na een koude nacht, met rijp op de planten is het vaak helemaal een plaatje!

Soms is een plant individueel misschien niet zo bijzonder, maar in  het geheel vormt het toch een levendige sfeer. Het is dan ook fijn als er enkele planten tussen staan die (min of meer) wintergroen zijn.

Bladerdeken

In het najaar laat ik het blad dat tussen de planten valt lekker liggen. Dit is goed voor de bodem (blad wordt uiteindelijk humus, voeding voor de planten). Maar het werkt ook als een isolatiedekentje: bij zeer strenge vorst blijft de grond enigszins op temperatuur en het zorgt ervoor dat de grond niet te erg uitdroogt bij langere droge winterperiodes.

Vogels in de wintertuin

Zo’n tuin is fantastisch voor vogels. De zaden in de bloemhoofdjes  worden door vogels gegeten, maar ook tussen het afgevallen blad is van alles aan voedsel te vinden(denk aan wormen en insecten).  

Een tuin waar iets te beleven valt is altijd aantrekkelijker voor vogels. Grappig genoeg vallen de vogels me in de winter vaak meer op dan in de zomer. De tuin is min of meer in rust, maar de vogels zijn heel actief in het zoeken naar voedsel en drinken. Ze brengen de tuin extra tot leven.

Wat doe ik wel….?

Knip ik dan helemaal niks weg? Nee dat is nou ook weer niet zo. Planten die echt letterlijk ingestort  of omgewaaid zijn knip ik af. Het is altijd een beetje balanceren tussen “rommelig” en natuurlijke structuur. En het fijne is: kies daarin vooral je eigen weg. Maar probeer te kijken naar het geheel.

Kijk de hele winter door naar je tuin. Knip planten die je storend vindt gewoon weg, lekker even frisse neus halen, plant afknippen en weer klaar. Knip de plantenstelen in kleinere stukken (ongeveer 10 cm). Deze verteren vanzelf en worden ook opgenomen als humus.

Je zult zien, door op deze manier naar je wintertuin te kijken, ga je vanzelf de schoonheid ervaren.