Maart is bij uitstek de maand van de tuinplannen. De temperatuur stijgt, de kans op een lekker dat kopje koffie in het zonnetje wordt steeds groter! En onder dat kopje koffie kijk je rond en zie je steeds meer groen uit de grond piepen. Doe je ogen eens dicht en denk aan vorig jaar. Waar verheug je je weer op en wat vond je misschien minder geslaagd aan je tuin? Was dat ene hoekje wat doods, miste je kleur in een bepaalde periode of zou je wel wat meer natuur in je tuin willen halen? Allemaal leuke dingen om nu over na te denken (en in actie te komen).
Groen, groen en groen.
Een tuin hoeft van mij geen jungle te zijn, maar zorg dat er voldoende te beleven is. Mijn motto is: een tuin zonder groen is geen tuin. Daar zal misschien niet iedereen het mee eens zijn, maar van een beetje groen om je heen wordt je al blijer, gelukkiger en rustiger. Hier zijn diverse onderzoeken door knappe koppen naar gedaan.
7 groene tips:
Boom in je tuin
In (bijna) iedere tuin past een boom. Er is zoveel variatie, ook in maten. Met een boom haal je in één klap meer natuurbeleving in je tuin. Een boom voegt iets toe: het is een echte blikvanger. Ook werkt een boom vaak als camouflage voor het huis van je achterburen. Een tuin met een boom is aantrekkelijk voor vogels, en daar wil je er natuurlijk graag veel van in je tuin. En wat ik zelf heel fijn vind aan een goed gekozen boom is dat je er jaarrond plezier van hebt. Een fijne tuinboom is 4 seizoenen interessant.
Grijs versus groen.
Het kan geen kwaad eens kritisch te kijken naar de hoeveelheid steen in je tuin. Zeker, een terras is een fijne plek om je tafel en een paar lekkere stoelen neer te zetten. Maar raakt de balans een beetje zoek, dan voelt een tuin al snel minder aantrekkelijk aan. Een goede verhouding steen/groen is 40:60. Nu is dat natuurlijk makkelijker voor een tuin van 100m2 dan voor een tuin die de helft kleiner is. Dan is deze verhouding misschien niet helemaal haalbaar, maar juist dan is het heel goed om te kijken of je je terras zo efficiënt mogelijk inricht.
Gazon
Een strak engels gazonnetje? Niet te doen. Maar als je dat niet nastreeft en je genoegen neemt met een gazon waar eens een boterbloem of wat klaver in groeit, dan heeft een gazon echt zijn voordelen: het is een natuurlijke verlenging van je leefruimte (terras). Je kunt bijv. op een warme zomerdag heerlijk je relaxstoel in het gras neerzetten, de kinderen kunnen er heerlijk op spelen en niets is zo lekker om met je blote voeten in het gras te lopen. Gras werkt een stuk verkoelender dan op steen. Een gazon geeft ook rust en een groene structuur, ook in de winter. Dus zeker ook in een wat kleinere tuin kan een stukje gazon je tuin veraangenamen. En ja, dit vraagt in de zomer een keer maaien in de week. Ik kan natuurlijk niet voor een ander spreken hoe bezwaarlijk dat is, maar er zijn tegenwoordig hele handzame kleinere accumaaiers te koop.
Groene wanden
Kies in plaats van een schutting voor een haag als je daar ruimte voor hebt. Een haag maakt je tuin in één klap al een tuin. Een haag is ook goed voor vogels die er hun nest in bouwen of zich verschuilen tegen katten. Heb je minder ruimte, dan kun je ook kiezen voor een schutting die je flink laat begroeien met klimplanten of klimopschermen. Deze zijn wel groen, maar nemen een stuk minder ruimte in.
Beplanting
Goede gevarieerde beplanting is de kers op je tuin. Kies voor één of meerdere mooie struiken, die de ruggengraat vormen voor de border. Mooie vaste planten kunnen de tuin het hele jaar een andere beleving geven. Kies voor variatie in hoogte, bloeitijd, vorm en kleur. Een goede platenborder verandert met de seizoenen, maar ook met de jaren. En dat maakt je tuin nou net zo leuk!
Goede aarde.
En nu eindig ik met waar het eigenlijk mee begint. Zorg dat de aarde voor je tuin goed is. Geef in het voorjaar je tuin eens een flinke laag compost en/of natuurlijke mest. Zorg je voor de grond, dan zorg je voor je planten en heb je er minder omkijken naar. Ik ben zeker van plan om een keer een heel blog aan goede aarde te besteden. Want echt, je zult er een stuk blijer van worden als je planten het naar hun zin hebben (en dus onkruid minder ruimte krijgt en plantenziektes geen vat krijgen). ga ze maar eens verwennen!
Ziet er weer leuk uit Evelien, en lekkere practische tips.
Ik ben een beetje te snel geweest met het “opruimen ” van de stengels van vaste planten , volgend jaar beter!
Hoi Berthie, dat is nou net zo leuk, volgend jaar gewoon weer een nieuwe kans;)
Ik schrijf me gauw in voor de nieuwsbrief. Dit soort tips wil ik niet missen.
heel goed, welkom!