Top 10 vaste planten voor 10 maanden voedsel voor bijen

In het voorjaar en de zomer zijn er volop planten voor bijen en bestuivers. Maar lukt het om een “bloei-boog” te creëren? Een jaar rond planten waar bijen nectar en stuifmeel van kunnen halen. En geloof het of niet, dat kan! Laat ik maar eens starten met 10 vaste planten voor een bijen-bloei-boog in de tuin.

Helleborus

De Helleborus bloeit van januari tot en met april. Ze zijn er in verschillende varianten, maar kies vooral een soort met enkele bloemblaadjes zodat de bijen goed bij de nectar kunnen.

Longkruid

Longkruid (Pulmonaria) bloeit van maart tot en met april. Het is een genot om het tapijt met blauwe (of roze) bloemetjes te zien verschijnen in het voorjaar als er nog maar zo weinig in bloei staat.

Akelei

Akelei bloeit van mei tot en met juni. De plant zaait zich heerlijk uit, bijen en hommels bestuiven de verschillende Akeleien, dus de zaailingen komen niet altijd soortecht terug. En eigenlijk is dat alleen maar leuk, je krijgt steeds meer variatie in de tuin.  

Nagelkruid

Nagelkruid (Geum )bloeit soms al in april, maar in mei gaat ie helemaal los, om het eind van de zomer nog eens dunnetjes over te doen. Heerlijke plant in oranje rode tinten.

Salvia

Welke soort Salvia je plant bepaalt de bloeitijd. Van mei tot en met september zijn er wel Salvia’s die bloeien en druk worden bezocht door bijen. Met een beetje mazzel krijg je ook nog herbloei bij de vroegbloeiende soorten.

Beemdkroon

De bloemen van de Beemdkroon (Knautia) verschijnen vanaf juni, de vrolijke bloemetjes staan op hoge stelen tussen de beplanting. In augustus/september bloeien ze nog, zij het iets bescheidener.

Zonnehoed

Zonnehoed (Echinacea), wie houdt er nou niet van. Op en top een zomerbloeier die niet alleen bij tuinbezitters in trek is, maar gelukkig ook favoriet bij bijen en vlinders. Bloeit al gauw van eind juni tot in september.

Tuingeranium

Er zijn Geraniumsoorten die bijna een half jaar bloeien, de cultivar “Jolly Bee” is er zo één, hij bloeit aan een stuk door van mei tot  soms wel in november. Bij uitstek een plant voor een bijvriendelijke tuin dus.

Aster

De meeste asters bloeien tussen augustus en oktober, soms zelfs tot in november. Ze zijn er in vele soorten en maten, bauw, roze en wit. Voor ieder wat wils dus! Een alltime favorite!

Anemoon

Ook voor de Anemonen  geldt dat ze van augustus tot oktober  bloeien. De mooie open bloemen staan statig op hun stelen. Knip ze in de winter niet af, de vrolijke zaaddoosjes dansen de hele winter in de wind.

Zo zie je, het is te doen, van januari tot en met oktober (soms november) bloeiende bijenplanten in je tuin. Ik heb echt keuzes moeten maken, want er is nog veel meer moois voor een bijen-menu.

En dan hebben we het nog niet eens over bomen/struiken, bloembollen en eenjarigen! Die komen zeker ook nog eens aan bod!

Interesse in een beplantingsplan voor een bijentuin? kijk eens op RoosEnBottel Tuinontwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *