Dinnertime voor vogels

Boomklever Foto Hans Kool

Hoe maak je van je tuin een restaurant voor vogels?

Je kunt veel doen om vogels te helpen de winter door te komen (en ook de andere seizoenen). Kies bijvoorbeeld voor struiken en bomen met bessen of fruit. Maar ook vaste planten zijn interessant voor vogels.  In mijn eerdere blog over de wintertuin schreef ik al dat het goed is om planten voor de winter niet af te knippen. De planten dienen als schuilplaats voor insecten, die de vogeltjes dan weer heerlijk vinden. Maar planten bieden ook beschutting voor vogels om er tussen te scharrelen op zoek naar wormen of insecten. Dit doen ze maar al te graag tussen het blad dat in de herfst van de bomen is gevallen. Laten liggen dus!

Zorg verder dat er voldoende schuilplekjes zijn voor vogels, in een haag of een struik maken ze vaak eerst een tussenlanding om te kijken of de kust veilig is.

Huismus en Ringmus Foto Hans Kool

Wel of niet bijvoeren?

Bijvoeren is ok. Het is een fabeltje dat vogels er lui van worden en niet meer leren om voedsel in de natuur te vinden. Vogels zorgen zelf goed voor een gevarieerd menu. Ze vinden echt altijd de weg naar natuurlijk voedsel. Toch kun je ze enorm helpen met extraatjes in de winter. Wist je dat kleine vogels in een koude winternacht soms wel 10% van hun lichaamsgewicht verbranden? Die kunnen dus echt wel wat extra calorietjes gebruiken.

Naast voedsel is een schaal water ook heel fijn, om uit te drinken of een lekker bad te nemen. Ook als het vriest, gewoon lekker laten staan. Ze pikken gewoon een stukje van het ijs aan en dat lest al voldoende hun dorst.

Gaai Foto Hans Kool

Wat geef je wel en wat beter niet?

Eigenlijk kun je veel voeren aan vogels, vogelzaad, vetbollen met zaden er in, zonnebloempitten, pindasnoeren  en speciale vogelpindakaas. Maar ook stukjes fruit en rozijnen. Havervlokken en muesli mag ook, mits er geen zout aan toegevoegd is.

Gebruik liever geen vetbollen of pinda’s in een netje, vogels kunnen er verstrikt in raken en als je vergeet het netje weg te halen als het leeg is, waait het je tuin of de natuur in. Kijk ook uit met al het menseneten waar zout in zit (dus ook brood). Maak je gebruik van een voederplank (wel zo fijn als bescherming tegen katten ;)), maak deze dan regelmatig schoon. Beschimmeld voer is ook voor vogels niet zo fijn.

Roodborstje Hans Kool

Welke vogels zie je graag?

Tip! Kijk eens op Mijn vogelparadijs van de Vogelbescherming. Je kunt je postcode intikken en dan zie je vanzelf welke vogels veel bij jou in de buurt komen. En wat vooral superleuk is: je krijgt tips om jou favoriete vogels in je tuin te lokken. Want ja, iedere vogel wil weer wat anders, kieskeurige beestjes hoor.

Zo weet ik nu dat een Staartmees graag fijn zaad eten, met zijn kleine snaveltje. Er is speciaal mezenzaad te koop om vetbollen mee te maken. Vinken scharrelen het liefst in groepen op de grond, daar zoeken ze zaad, maar ze eten ook zachte delen van een plant. Strooi dus vooral wat extra zaad op de grond. En het Roodborstje? Die scharrelt graag op de grond tussen de bladeren naar insecten en andere beestjes. Ze houden vooral van rust. Zorg dat je voldoende beschutte plekjes hebt, dan vinden ze zelf hun weg wel!

En mogen alleen vogels aan al dat lekkers zitten? Natuurlijk niet! Foto Hans Kool

Graag maak ik jullie er op attent dat de fantastische foto’s bij deze blog niet van mijzelf zijn. Ik mocht deze gebruiken van Hans Kool. Ze zijn zo mooi, dat ik alleen foto’s van hem heb gebruikt deze keer. Mijn eigen foto’s zouden er maar bij verbleken :). Hans super bedankt!

Ook nieuwsgierig naar jou favoriete vogels? Kies je eigen vogels op mijnvogeltuin.nl

En zoek je leuke inspiratie om zelf vogelvoer te maken en te knutselen? kijk eens op mijn Pinterestbord

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *