Waarom ik zo dol ben op bomen in de winter

Een boom is bij uitstek heel passend in een wintertuin. Zonder blad laat hij in zijn volle glorie zien hoe mooi zijn takken gevormd zijn.  Zonder blad zie je veel meer van de mooie structuur van de boom. Iedere boom heeft zijn eigen vorm en structuur. De takken zijn continu in beweging en de vogels die er op landen zijn goed zichtbaar. Dus wie zegt dat een kale boom saai is? Kijk nog maar eens goed, niets is minder waar!

En soms heeft een boom ook nog een bonus in de winter…….

Mooie stam

Wie kent hem niet, de Berk, met z’n mooie witte bladerende stam. Er zijn vele soorten, van een spierwitte stam  naar donker met wat wit er in. Als je een Berk voor de mooie stam neerzet, kies dan voor een soort die echt mooi wit blijft. Een Berk in de winter is een echt statement, het wit spat er af! Of misschien zelfs kiezen voor een meerstammig exemplaar? De jongste takken van een berk zijn super fijn en buigzaam. Er hangen in de winter vaak nog wat gedroogde katjes aan. Deze takken zijn geschikt voor het vormen van mooie kransen, of om te verwerken in bloemstukken.

 Er zijn veel mooie bomen met een bijzondere stam….ik ga er vast nog eens heen hele blog aan wijden…..

Mooie winterbloei.

In mijn blog over kleur in de wintertuin schreef ik al over de Toverhazelaar, een prachtige grote struik/kleine boom. De Toverhazelaar bloeit vanaf januari, ze bestaan in diverse kleuren. Het is een mooie boom die je het best een  beetje de ruimte kunt geven, hij groeit mooi breed uit. Het is bij uitstek een boom voor in een wat grotere voortuin, of diepere achtertuin. Het geel licht in de winter mooi op. Naast de Toverhazalaar zijn er ook andere bloeiers, denk aan de winterbloeiende Sierkers. Deze is iets bescheidener in breedte en bloeit roze . Ik vind het altijd zo bijzonder dat de fijne bloemetjes van beide soorten het redden in de winterkou, ook als het vriest.

Karakteristieke vorm

Als je goed naar bomen kijkt zie je dat ze allemaal hun eigen vorm hebben. Ikzelf ben altijd erg gecharmeerd van de Magnolia. Uiteraard prachtig als hij bloeit in het voorjaar, maar de Magnolia heeft (als ie niet verkeerd gesnoeid is) een prachtige grillige vorm. Je ziet ook de hele winter de viltige knoppen aan de takken zitten. Eigenlijk vind ik stiekem een magnolia in de winter het allermooist. En kennelijk vinden meer mensen dat, want er worden steeds vaker Magnolia takken aangeboden bij de bloemist.

Bijzondere bloeiwijze

Soms heb je een boom, die heel mooi bloeit, en waarvan de bloeiwijze de hele winter aan de boom blijft. Heel opvallend is dat bij de Fluweelboom. In het najaar groeien de bordeauxrode vruchtpluimen, recht op de takken. Deze blijven de hele winter op de boom staan. Je herkent deze boom dan ook uit de verte. Ook deze fluweelboom heeft een prachtige vorm, snoei dus zo min mogelijk, dan is het een plaatje in de wintertuin.

foto: Joke Schreuder

Appeltjes.

Daar is ie weer, de sierappel. Ook deze kwam al eerder voorbij. Het is nu februari, en nog steeds zitten er nog honderden appeltjes aan de boom. Vogels zijn er dol op. Je ziet dan ook regelmatig een merel lekker een appeltje wegpikken. In een wat kleinere tuin is de sierappel echt een hele ideale boom. Maar ook superleuk te koop als leibomen. Leuk toch? Geen inkijk én grote sierwaarde, ook in de winter. Je schijnt de appeltjes ook te kunnen verwerken in appelmoes, ik begin daar echter niet aan: zonde om ze van de boom te halen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *