De eerste 7 maanden van het jaar kleur met bloembollen

Met bloembollen kun je van januari tot en met juli extra kleur toevoegen aan je tuin. En behalve kleur ook voeding voor bijen en andere bestuivers. wie wil dat nou niet? in de maand november kun je nog bollen planten, dus laat ik je nog even helpen met het maken van een keuze.

Sneeuwklokjes in januari en februari

De naam zegt het natuurlijk al, sneeuwklokjes kunnen zelfs in de sneeuw bloeien. Het is het allereerste bolletje dat bloeit. Sneeuwklokjes kun je behalve in de border, ook in je gazon planten. Na de bloei kunnen ze gewoon blijven zitten, ze verwilderen, dat houdt in dat ze zich zelfs vermeerderen. met wat geduld heb je na enkele jaren witte tapijtjes met deze prachtige fijne bloemetjes.

krokussen in februari en maart

Wie kent ze niet die vrolijke krokusjes in het vroege voorjaar. Ik wordt er altijd heel vrolijk van, ze zijn er in diverse tinten geel en paars. Ook krokusjes zijn superleuk in je gazon, ze komen daar goed tot hun recht en het zet gelijk je tuin in de lentestand. Krokussen zijn bij uitstek heel goed voor de vroege bijen .

Narcissen van februari tot en met april.

Er zijn vroege en late narcissen, dus van februari tot en met april kun je genieten van deze echte voorjaarsbloemen. Juist in deze nog wat donkere saaie maanden is zo’n zonnige bloeier heel welkom. Narcissen zijn er in veel soorten en maten, diverse kleuren geel (en wit/oranje), met kleine en grote bloemen. Narcissen zijn super makkelijk, ze komen altijd terug.

Witte en blauwe druifjes van februari tot mei

Wie kent ze niet, in het voorjaar kun je ze ook kopen in potjes bij de bloemist. En eerlijk gezegd, de witte en blauwe druifjes die mij mij in de tuin staan, hebben ooit in zo’n potje gezeten, eerst gezellig op tafel en daarna, hup de tuin in. Geen omkijken meer naar en het jaar daarop komen ze gewoon weer op en bloeien langdurig.

Tulpen van maart tot en met mei

Ook tulpen zijn er in veel verschillende soorten. Van kleine botanische tulpjes, tot hoge statige tulpen in diverse kleuren. ik ben zelf vooral gek op de no nonsens tulpen, geen rafeltjes of extreme kleuren, een tulp is wat mij betreft gewoon een tulp. Maar smaken verschillen. Wat wel zeker is: met tulpen maak je echt een statement: met een border vol tulpen, knalt het voorjaar je tegemoet.

Alliums in mei en juni

Als je Alliums in je tuin hebt dan voeg je echt iets toe. Mooie kogelronde bloemen op parmantig rechte stelen. Ze torenen boven alle bloeiende planten uit. En Alliums zijn ook mooi zijn als ze al uitgebloeid zijn. Ze verkleuren langzaam naar groen en blijven nog lang decoratief.

trommelstokjes in juni en juli

Toegegeven, het is een beetje smokkelen, want ook trommelstokjes zijn Alliums. Toch noem ik ze apart omdat deze juist in de zomer decoratief zijn en zich anders gedragen. Als je eenmaal trommelstokjes in je tuin hebt, dan komen ze steeds terug, ze zaaien zich namelijk uit. Ik ben echt fan van deze eivormige kogeltjes die zich verspreiden in de tuin.

Uiteraard is er nog veel meer te kiezen, maar hiermee creëer je al veel moois. Heb je er zin in gekregen? Lees dan nog even mijn blog van vorige maand, daarin vertel ik precies hoe je de bollen het best kunt planten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *